Varm bil blir dödsfälla

Varm bil kan bli en dödsfälla och solvarm mark kan bränna hundens tassar.

varm bil

Hunden riskerar att bränna sina tassar om du tar med dig den ut när det är som varmast. Gator, trottoarer och stenplattor likaväl som bergshällar och sandstränder blir mycket varm. Tips. Känn efter barfota, och stå still. Tycker du det är för varmt efter en liten stund då är det för varmt för hunden. Dels för tassarna och att värmen strålar upp på hunden som helt plötsligt går i högre värme än du själv. Står du still och hunden står och lyfter sina tassar då och då är det för varmt för tassarna (händer det vintertid är det för kallt för tassarna att stå still). Undvik sådana områden eller bär hunden. Kanske kan du vänja hunden att gå med hundskor som skyddar mot värmen för tassarna. Även kvällar kan marken inte ha hunnit svalna av och hunden kanske måste bäras till rastplatsen. Känn efter och använd sunt förnuft så din vän inte mår dåligt.

”Hundar och barn kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna. Hundar svettas inte som vi människor. När värmen stiger ökar också hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hundar instängda i varma bilar blir stressade och kan slutligen avlida av värmechock. I samband med vår undersökning stängde vi självfallet inte in någon hund i bilen utan lät den stå tom på parkeringen. I ett verkligt fall skulle en uppstressad, flåsande hund i bilen ha förbrukat syret. Vid vår mätning öppnade vi också bildörren vid varje mättillfälle och släppte in nytt syre och släppte ut värme.

– Varje gång temperaturen mättes upplevde vi att det var olidligt varmt i bilen! Det kändes som om jag brände mig på sätet. Min uppfattning är att det kändes mycket varmare än de + 69 grader som vi högst mätte klockan 13.30 den 8 juli, säger Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens presstalesman.”

I värsta fall kan det leda till att hunden avlider av värmen!

Vad kan jag göra om jag ser en hund eller ett barn i en varm bil?
Vid en akutsituation:
Om situationen verkar akut, se till att hunden eller barnet kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn.
Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.

För mer information om hur undersökningen gått till … läs mer här >>Svenska KennelKlubben

Källa: Svenska Kennelklubben

Tips!

Lämna aldrig en hund eller ett barn i varm bil!
En riktigt varm dag kan det vara bättre för hunden att vara hemma.
Ha en skål och vatten till hunden med dig, gärna kallt men inte iskallt.
Undvik varmaste tiden på dagen att vara ute med din hund.
Undvik långa resor, speciellt om du riskerar fastna i kö. Om du fastnar i kö håll extra uppsikt.
Använd hellre AC än att öppna fönster för att kyla ner luften.
En blöt handduk eller t-shirt kan hjälpa hunden att kyla ner sig om den blivit för varm. Låt hunden ligga på den eller kyl ljumsken tills hunden flåsar mindre.

Vill du se ett experiment se en video här >> Tack För Kaffet Podcast