Vinterdäck

Krav på vinterdäck, med eller utan dubb, gäller från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder. Sverige ställer särskilda krav på vilken typ av vinterdäck en bil ska ha när det är vinterväglag. Kraven gäller såväl lätta som tunga fordon som svensk- och utlandsregistrerade fordon.

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av  vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Vinterdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow).

Dubbdäck får användas från den 1 oktober till den 15 april. De får också användas under annan tid om det råder vinterväglag.

Minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck är:
upp till 3,5 ton                          3 milli­meter
mer än 3,5 ton                          5 millimeter

Släp måste också ha vinterdäck. Tänk på att om det råder vinterväglag och dragbilen har dubbade vinterdäck så måste släpet också ha det.

OBS! Det förekommer vinterdäck som är märkta med M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, exempelvis grovmönstrade terrängdäck. Det framgår inte av vinterdäcken om de är särskilt framtagna för vinterkörning. Vi hjälper dig att reda ut frågan.

Mer information hittar du här: Transportstyrelsen >>

Se upp med Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck! Dom är inte lämpliga på svenska vägar, dom är anpassade för barmark och högre hastigheter!